Orff Schulwerk at UK

What students are saying...

Lindsey Duncan Level 2 (2016)
Saint Agnes Parish School; Archdiocese of Louisville, Kentucky
"The Orff Levels have been the most transformational teacher training that I have received post-grad. The material is accessible to my students and brings out their best musicianship."

Macaulley Whitlock Level 1 (2016)
American School Foundation of Monterrey, Mexico
"I thought it was well put together and appreciated the quality of teachers. All around a great and worthwhile opportunity!"

Sheri Tadlock Level 2 (2016)
Wayne County Board of Education; Wayne, WV
"The staff was very friendly, helpful, welcoming, knowledgeable. I was impressed with the way things were handled and what the UK staff added to the course and special topics."

Orff Schulwerk is “Music for Children”, a way to teach and learn music using poems, rhymes, games, songs, and dances as basic materials. The Schulwerk was created by composers Carl Orff and Gunild Keetman in Europe. The emphasis is on students as improvisers and performers. It is the most exciting way to teach and learn music. The University of Kentucky has offered Schulwerk certification for teachers for over twenty years, taught by a most prestigious team of master teachers.  These training courses, if taken for credits, can be used to count towards a Graduate Certificate in Orff Schulwerk and a MM degree concentrating in Orff Schulwerk.  See the Credits & Certifications page for more information.

For questions about Orff Schulwerk Training, contact Dr. Martina Vasil at (859) 257-8203 or martina.vasil@uky.edu.

Orff Schulwerk Teacher Training

June 22–July 3, 2020


Level I with Diana Hawley

2 weeks
8am–4:15pm
$575
Movement with Sarah Richardson
Recorder with Mona Mann

Level II with Betsy Sebring

2 weeks
8am–4:15pm
$575
Movement with Sarah Richardson
Recorder with Mona Mann

Level III with Jay Broeker

2 weeks
8am–4:15pm
$575
Movement with Sarah Richardson
Recorder with Mona Mann


Course content follows the curriculum approved by the American Orff-Schulwerk Association. Each level meets for 6.5 hours each day for 10 weekdays. Daily sessions will focus on ensemble playing, lessons and pedagogy, recorder techniques, dance and movement, and special topics. 2–4 semester credits available and PD hours.

A 20% workshop fee discount code is available for those who register for both Orff and Dalcroze! Please note the discount won't automatically apply; request a code before your register.
Request A Combo Discount Code

Registration Deadline: May 15, 2020.
Register Now!


Level 1 Level 2 Level 3
Special Topics
8:00–8:40am (40 min)
Rm 107
8:40–8:50am Break/Travel Time
Basic – Diana
8:50–10:50am (2 hours)
CFA Rm 107
Recorder – Mona
8:50–10:05am (75 min)
FAL Niles Gallery
Basic – Jay
8:50–10:50am (2 hours)
FAL Rm 212
10:50–11:00am Break/Travel Time 10:05–10:15am Break/Travel Time 10:50–11:00am Break/Travel Time
Movement – Sarah
11:00–12:15pm (75 min)
SVAC Upstairs Room
Basic – Betsy
10:15–12:15pm (2 hours)
FAL Niles Gallery
Recorder – Mona
11:00–12:15pm (75 min)
FAL Rm 212
Lunch
12:15pm–1:30pm
Recorder – Mona
1:30–2:45pm (75 min)
FAL Niles Gallery
Movement – Sarah
1:30–2:45pm (75 min)
SVAC Upstairs Room
Pedagogy – Jay
1:30–2:45pm (75 min)
FAL Rm 212
2:45–3:00pm Break/Travel Time
Pedagogy – Diana
3:00–4:15pm (75 min)
CFA Rm 107
Pedagogy – Betsy
3:00–4:15pm (75 min)
FAL Niles Gallery
Movement – Sarah
3:00–4:15pm (75 min)
SVAC Upstairs Room